124. Atlétikai Magyar Bajnokság

A 124. Atlétikai Magyar Bajnokság „visszaköltözött” a fővárosba, miután az ezt megelőző öt versenyt Székesfehérváron rendezték. A legutóbbi budapesti helyszín egyébként az Ikarus pálya volt még 2013-ban. A házigazda ezúttal a Lantos Mihály Sporttelep lett július 28-29-én.

A hétvége kicsit rendhagyóra sikeredett, ugyanis a két naposra tervezett viadal másnapján óriási felhőszakadás zúdult a pályára, aminek köszönhetően négy versenyszámot el kellett halasztani, és annak pótlására az eredetileg kijelölt napon már nem is volt lehetőség. A döntés értelmében ezek lebonyolítására július 30-án és 31-én került sor.
Szakosztályunk versenyzői öt dobogós és további négy döntős helyet szereztek.

Wagner-Gyürkés Viktória huszonegyedik (11 szabadtéri, 9 fedettpályás és 1 mezei bajnokság került eddig a tarsolyba) felnőtt magyar bajnoki címére hajtott, amit magabiztos versenyzéssel, hatalmas előnnyel szerzett meg 3000m akadályon. A második helyezettet több mint negyven másodperccel előzte meg.

Detrik Balázs egyike volt azoknak, akiknek a versenyszámát keddre halasztották. 2018-ban Balázs megnyerte a súlylökést a felnőtt bajnokságon, de az már lassan szólás a sportolók körében, hogy egy címet könnyebb nyerni, mint megvédeni. Balázs az első sorozatban magához ragadta a vezetést, és onnan nem is engedte azt ki a kezéből. Nagy egyéni csúccsal zsebelte be második bajnoki címét.

Rab Attila idei legjobb formáját hozta, amivel ezüstérmes lett a gerelyhajítás döntőjében. Attila folytatta azon sorozatát, hogy 2016 óta valamennyi magyar bajnokságon dobogóra állhatott.

Kéri Tamás célja is egyértelműen dobogós hely megszerzése volt rúdugrásban. Tamás 2013 óta tíz alkalommal állhatott felnőtt bajnokság dobogóján, amiből három alkalommal bajnoki címet is ünnepelhetett. Ez alkalommal, idei legjobb eredményét beállítva, bronzérmet szerzett.

A hétvége egyik leghihetetlenebb története Horváth Dóráé. 2003-ban Junior Európa-bajnokságon járt Tamperében, ugyanebben az évben felnőtt bajnokságot nyert 400m gáton, majd 2005-ben befejezte az aktív versenyzést. Idő közben elkezdett edzőként dolgozni szakosztályunkban, majd idén nyáron állt ismét rajthoz, épp az Ikarus pályán rendezett Budapest Openen. A Lantos Mihály Sporttelepen pedig igazán emlékezetessé tette a visszatérését, miután bronzérmet nyert 400m gátfutásban.

Eredményeink:
I. Wagner-Gyürkés Viktória – 3000m akadály – 9:44,55s (Edző: Berkovics Imre)
I. Detrik Balázs – súly – 17,49m PB (Edző: Kovács Gyula)
II. Rab Attila – gerely – 70,42m (Edző: Kőrös András)
III. Kéri Tamás – rúd – 5,00m (Edző: Etédi Endre)
III. Horváth Dóra – 400m gát – 1:01,60s (Edző: Id. Tomhauser István)
IV. Fischer Márk – súly – 16,56m PB
IV. Horváth Csaba – magas – 2,04m
VI. Kovács László – súly – 16,19m
VIII. Bánházi Botond – rúd – 4,30m

Fotók: Megyeri István, Berényi Ibolya, Fazekas Judit.