Magyarország legnagyobb sporteseménye négy ikaruszos résztvevővel

Nem tudom, hogy lehetett e bármelyik magyar atléta felkészülve arra a fogadtatásra, ami budapesti világbajnokságon várt rájuk. Nehéz szavakba önteni azt a feltétel nélküli szeretetet, biztatást, ami a közönség felől áradt minden egyes magyar induló felé.

 

Rapai Fannit, aki 400m-en állhatott rajthoz a világbajnokság második napjának délelőttjén. Már a bemutatásnál nagy ováció fogadta, a startpisztoly eldördülése után pedig hangorkán kísérte végig. Alig hittünk a szemünknek, hogy a világ elitbe tartozó sprinterekkel versenyez a Nemzeti Atlétika Stadionban. A fantasztikus hangulat Fannit is magával ragadta és csodálatos egyéni csúccsal, futam hetedikként érkezett célba.

Az eredeti irőrend szerint a női 5000m selejtezőjét szerda délelőtt tartották volna, Wagner-Gyürkés Viktóriáért részvételével, azonban – tekintettel a rendkívüli hőségre – a futamokat áttették délutánra. A hőség maradt, de legalább már nem volt olyan égető a forróság. Viktória igyekezett a saját versenyét, saját tempóját futni, hogy a lehető legjobb eredményt érje el. Megközelítette, de egyéni csúcsát nem tudta megdönteni, annak ellenére, hogy mindent megtett, amit csak lehetett. Viki Babinyecz József tanítványa.

 

A vb-re való felkészülés közben kiemelt figyelet kaptak a férfi és a női váltók. A 4x100-as és 4x400-as egyaránt. A férfi 4X100-as váltó sokáig megkérdőjelezhetetlen tagja volt Pap Márk. Eleinte még arra is reális esély volt, hogy egyéni versenyszámban is rajthoz állhat. Aztán egy makacs sérülés sokáig hátráltatta a felkészülést, de a világbajnokságra bevethető állapotba került. Formája alapján pedig hamar eldőlt, hogy csakis ő lehet a váltó befutó embere, amit nagyszerű futással, igazi hangorkánnal kísérve tett meg. A váltó remek produkciója ugyan döntőt nem ért, de idei legjobbjukat teljesítve kiérdemelték a tapsot.

 

Rapai Fannira az utolsó előtti napon várt még egy futás a 4x400-as női váltó harmadik embereként. A második embertől még a kilencedik helyen vette át a botot, majd határozott, remek helyzetfelismerő képességgel szinte azonnal megelőzte a kubai váltó harmadik emberét, majd a hosszú egyenesben ellépett a botswanai váltó mellett, a befutóig pedig közelített a sváciakhoz is, ezzel parádés futást után adta a botot a befutó emberünknek, Molnár Jankának, aki ugyancsak nagyszerű futással a válogatottat futam ötödik helyen hozta be, új magyar csúccsal.

 

Szeret a háttérben maradni és csöndben végezni a dolgát. Azonban tény, hogy ifj. Tomhauser Istvánnak, szakosztályunk vezetőedzőjének, 2008 óta nem nagyon volt olyan éve, hogy felnőtt világversenyen ne szerepelt volna tanítványa. Kiss Dániel révén lett először Európa- bajnokságon bronzérmes versenyzője 2010-ben, aki időközben a 110m gátas csúcsot is megjavította. Baji Balázs javította tovább a rekordott (fedett pályán is), és EB ezüst mellé VB bronzérmet is szerzett. Hét szezonon keresztül készítette, készíti fel a 400 m-es férfi gátfutás legeredményesebb (9 OB cím) és örökranglista harmadik helyezett Koroknai Tibort. Rapai Fanni és Pap Márk mellett még egy tanítványa ott volt a budapesti világbajnokságon: Kerekes Gréta, a többszörös magyar bajnok gátfutó évek óta vele készül, aminek két fedett pályés Eb-döntő volt eddig az eredménye. A világbajnokságon pedig tagja volt az újabb országos csúcsot futó 4x100-as női váltónak.  

  

Amit pedig nem árt hangsúlyozni, és Amler Zoltán szakosztályvezetőnk is megtett: „Külön büszkeség a szakosztálynak, hogy a világbajnokságon induló három atlétánk a saját utánpótlásunkból került ki, saját nevelésű sportolóink, ami az egész rendszerünk csodálatos visszaigazolása, minden edzőnk, minden szakosztályban dolgozó kollégánk büszke lehet a munkájára!”

Eredményeink:

Rapai Fanni – 400 m – 52,73 PB (edzők: Ifj. Tomhauser István, Loren Seagreave)

Wagner-Gyürkés Viktória – 5000m – 15:29,42 (edző: Babinyecz József)

Illovszky Dominik, Szabó Dániel, Boros Bence, Pap Márk – 4x100m – 39,55 (edző: Ifj. Tomhauser István)

XI. Nádházy Evelin, Kéri Bianka, Rapai Fanni, Molnár Janka – 4x400m – 3:27,79 NR (edző: Ifj. Tomhauser István, Loren Seagreave)