Már az európai elitben a saját nevelésű atlétánk!

 

Nem feltétlen keresi a reflektorfényt, sőt, mindazonáltal az eredményei egyre inkább fókuszba repítik. Miként nevelőedzője, Vékony Judit említette, „A kis Csabi nem csak aranyos volt, hanem érezhetően tehetséges, a Szüleinek és neki is mosolyogva mondtam mindig, hogy jó kis 400 gátas válhat majd belőle”, ami az évek során egyértelműen bizonyítást is nyert. A 2004-es születésű, saját nevelésű atlétánk a korosztályokat végig járva, példamutató szorgalommal jutott el odáig, hogy tavaly, Caliban középdöntőbe jutott 400 m gáton az U20-as világbajnokságon, az elmúlt héten pedig a besztercebányai válogatott viadalon 51.10-et repesztve nem csak hogy ezüstérmet szerzett, hanem a korosztályos európai ranglistán a negyedik helyre ugrott előre!

 

 

„Fantasztikus eredmény, amelynek értékét tovább növeli, hogy az újpesti Birovecz Bátor mögött egy századdal ért be – a két magyar fiú, de ide sorolhatom a tavaly korosztályos Európa-bajnoki bronzérmes Takács Gergőt is, nagy reménységei a sportágnak, biztos vagyok benne, hogy egymást inspirálva, motiválva haladnak majd a versenyeken előre. Természetesen bízunk Csabiban, Budai Tamásnál jó kezekben van, kiváló páros az övék” – fogalmazott ifj Tomhauser István vezetőedzőnk.

 

A megemlített szakember – aki a MASZ idei közgyűlésén Utánpótlásért Díjat kapott – így foglalta össze gondolatait versenyzője kapcsán: „

 

Miután 2022-ben elődöntőbe jutott a Caliban megrendezett U20-as világbajnokságon, 400 m-es gátfutásban, hamar megfogalmazódtak az idei célok: részvétel az U20-as Európa-bajnokságon, döntőbe kerülés az U20-as Európa-bajnokságon. A szükséges fejlődés egy érettségivel, emelt szintű érettségivel megtűzdelt felkészülésben extra kihívást jelentett. A motivációnak és a feszes időbeosztásnak döntő volt a szerepe ebben az időszakban. Ezt remekül sikerült megoldani, amit mi sem mutat jobban, mint az, hogy tanulmányait kitűnő bizonyítvánnyal zárta és a felkészülési versenyeken két alkalommal is jelentősen faragott a 400 gátas egyéni csúcsán.  A legutóbbi, az U20-as válogatott viadalon újabb mérföldkő került karnyújtásnyira: az 51 másodpercen belüli egyéni csúcs.  Az, hogy sikerült eddig jutni, mutatja, hogy nagyon jól kezeli a stresszt és kiváló versenyző típus, amit már eddig is többször is bizonyított. A további előrelépést elősegítendő a korosztályos bajnokságot követően még tervezünk egy edzőtábort, ami a fizikális ráhangolódás mellett mentálisan is segít majd feltöltődni.”

 

 

No, igen, Molnár Csaba az érettségire való felkészülés mellett, sőt az érettségi napjain is lent volt a pályán, esete jól mutatja, a tanulás és a sport nemhogy megfér egymás mellett, hanem kimondottan segíti is egymást. A fentebb citált kiváló futás mellett a tanulás is elsőrangúan ment, szinte biztos, hogy eléri célját, és tanulmányait gyógyszerészeti szakon végezheti majd az egyetemen, követve a szülői hagyományokat.

 

„Nem kifejezetten egyszerű hónapok vannak mögöttem, de hála a rugalmas edzésidőpontoknak, nem volt akadálya egy kis felfrissülésnek az emelt érettségik között sem. A hétvégi egyéni csúcsot a vizsgák utáni felszabadultságnak titulálom be, de mindig látjuk, hogyan lehet továbblépni, fejlődni. Elkövetkezőkben pedig a felnőtt bajnokságot helyezzük célkeresztbe, ahol kiváló csata látszik kialakulóban, majd remélem, következhet nyár fő versenye, a jeruzsálemi Európa-bajnokság” – mondta reménységünk, aki szerdán tölti be 19. életévét.