Laci 2021 után újra a csúcson!

Jubileumi, 50. alkalommal rendeztek fedettpályán magyar bajnokságot. Az eseményre, az elmúlt két szezonhoz hasonlóan a Nyíregyházi Atlétikai Centrumban került sor. A hétvége folyamán két alkalommal szólították az A-Plast Ikarus versenyzőit eredményhírdetéshez, ami mellett öt további döntős helyet szereztek. 

 

A szombati napon a férfi súlylökés versenyszáma előtt volt bennünk egy kis izgalom. A feszültséget nem csak a várható szoros verseny okozta, hanem az a tény, hogy a hevesi részlegünk tehetsége, Kovács László kisebb sérüléssel küzdött a versenyt megelőzően. Laci, az első lökésével az élre állt, majd a második próbálkozásával javított az erdményén, 17,70m-re repítve a szert. Ezen a napon pedig ezt senki sem tudta felűlmúlni, ezzel pedig Kovács Gyula tanítványa 2021 után második fedettpályás felnőtt bajnoki címét szerezte.

 

„Mostanában a versenyzésemre rendkívül jellemző, hogy az első két lökésben van a nagy eredmény, ez még annak köszönhető, hogy nemrég kezdtem a forgást, és sajnos még nagyon sok technikai hibát vétek. A verseny elején még próbálom minél lassabban végrehajtani a lökést, azonban amikor már van egy jó eredmény, meg kell próbálni kockáztatni. Ez nálam egyelőre a technika rovására megy, ezen a téren még sokat kell dolgoznunk. A fedettpályás világbajnokság számomra nem realitás, erre az évre kisebb célokat tűztünk ki. Folyamatosan szeretnék lépkedni előre és ismerkedni az új technikával, aztán majd meglátjuk, mit hoz még ez az év” – értékelt az újdonsült magyar bajnok, aki mondhatjuk természetesen tagja az Ikarus-Dochler Tehetséggondozó Programnak.

 

Edzője, Kovács Gyula így fogalmazott: „Talán furcsán fog hangzani, de közepesen vagyok elégedett az eredménnyel. Ez természetesen nem a helyezésnek szól, hiszen nagyszerű dolog, hogy ismét van felnőtt országos bajnokunk. Ami egy kicsit keserédessé teszi a sikert, az a tény, hogy Laci sérülése miatt az elmúlt két hétben gyakorlatilag nem tudtunk érdemi edzésmunkát végezni. A sportban persze nincs értelme a „ha” szóval kezdődő mondatoknak, de érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon a 17,70 méteres eredménynél (ami egyébként az idei legjobbja) mennyivel tudott volna jobbat lökni – ha nincs a sérülése. Bízom benne, hogy hamarosan teljesen rendbe fog jönni és ez a számszerű eredményében is megmutatkozik majd.”

 

A vasárnapi nap záró versenyszáma is tartogatott izgalmakat. A férfiak 4x400m-es váltófutásában az egy U18-as, két U20-as és egy U23-as korosztályú atlétával felálló csapatunk a második futamba kapott besorolást. Így elsősorban az órára kellett figyelnünk, hogy az első futamhoz képest hogyan tudjuk befejezni a versenyt. A Molnár Csaba, Takács Gergő, Kovács Ádám, Petró Ádám összeállítású váltó a futamon belül is éles csatát vívott a futamgyőzelemért, amit végül sikerült megszerezni, az összesített idők alapján pedig remek bronzérmet nyertek.

 

A bajnoki dobogóra álló versenyzőink mindegyike szintén tagja az Ikarus-Dochler Tehetséggondozó Programnak, ami ismét bizonyította fontos szerepét a szakosztály sikereiben.

 

„Erre a bajnokságra az U20-as és U18-as ob, illetve sérülések, betegségek miatt kisebb, csapattal utaztuk, amely nem vallott szégyent – sőt! A két dobogós helyezés, Kovács Laci és a fiúváltónk mellett további öt számban is a legjobb nyolc között végeztünk, kiemelve a negyedik női váltónkat, amelynek kezdőembere, Rapai Fanni meglehetősen jól futva bizonyította, reális célkitűzés vele nagyokat álmodni. A vele együtt futó fiatalok is igazolták tehetségüket, biztos vagyok benne, hogy a következő hétvégén sok boldogságot okoznak, miként igaz ez Auer Petire, Petró Ádámra, vagy éppen az ezen a versenyen meglehetősen peches Kovács Luca is, ergo bizakodva nézhetünk a jövőbe” – foglalta össze a hétvégén Amler Zoltán szakosztályvezetőnk.

 

Női 60m-es gátfutásban, amely a hétvége legszínvonalasabb versenyét hozta, az a Kerekes Gréta győzött, illetve futott olyan időt, amivel kvalifikálta magát a fedettpályás világbajnokságra, aki évek óta vezetőedzőnkkel, Ifj. Tomhauser Istvánnal készül.

Eredményeink:

I. Kovács László – súlylökés – 17,70 (edző: Kovács Gyula)

III. Molnár Csaba, Takács Gergő, Kovács Ádám, Petró Ádám – 3:20,86 (edzők: Budai Tamás, Ifj. Tomhauser István, Id. Tomhauser István)

IV. Polyák Zoltán – 60m gát – 8,24 (e.f.: 8,09)

IV. Rapai Fanni, Keller Kincső, Hargittai Zsófia, Marcos-Figueredo Anais – 3:49,02

VI. Szekeres Zsolt – rúdugrás – 4,50

VII. Kiss Kiara – rúdugrás – 3,50 

VIII. Auer Péter – 60m gát – 8,91 (e.f.: 8,17)

X. Petró Ádám – 1500m – 4:07,34

Kiss Anna – 200m – 26,69